konjsko groblje

Ići dole

konjsko groblje

Počalji od puki taj Pon 17 Mar 2008, 22:12

da li ste culi za novo konjsko groblje

puki
Gedža
Gedža

Muški Broj poruka : 1
Godina : 56
Datum upisa : 11.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: konjsko groblje

Počalji od Mini Me taj Pon 17 Mar 2008, 22:30

Citao u nekom prethodnom Pančevcu o tome, Jovanka i Žane su pricali o tome...
avatar
Mini Me
Bećar
Bećar

Muški Broj poruka : 1098
Godina : 33
Lokacija : Dolovo
Datum upisa : 03.03.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: konjsko groblje

Počalji od MRAMORAK taj Pon 17 Mar 2008, 22:46

IMAte konjsko groblje??? imamo i mi samo neznam gde se nalazi
avatar
MRAMORAK
Mangaš
Mangaš

Muški Broj poruka : 730
Godina : 25
Lokacija : ...:::MRAMORAK:::....
Datum upisa : 06.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.myspace.com/chonsiMR

Nazad na vrh Ići dole

Re: konjsko groblje

Počalji od Komsija taj Pon 17 Mar 2008, 23:33

Gde ce biti ono?

_________________
Mi nismo forum. Mi smo Dolovacki Forum.
avatar
Komsija
Gazda
Gazda

Muški Broj poruka : 1760
Godina : 36
Lokacija : pa, Dolovo
Datum upisa : 09.12.2006

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: konjsko groblje

Počalji od Mini Me taj Uto 18 Mar 2008, 04:19

Komsija ::Gde ce biti ono?
O uklanjanju životinjskih leševa
Odložena dolovačka ukopavanja
Epicentar mogućih zaraza: divlje stočno groblje u ataru


Pojava mašina JKP-a na terenu i bruceloze kod jednog broja ovaca pogrešno dovedeni u direktnu vezu • Konsultacije sa opštinskim stručnim službama • Postoji važeći urbanistički projekat za gradnju novog stočnog groblja, od koga će najbliže kuće biti na 350 metara • „Sve će biti u skladu s Pravilnikom o neškodljivom uklanjanju životinjskih leševa”, poručuju iz JKP-a

Epicentar mogućih zaraza: divlje stočno groblje u ataru

Dolovo, iako je između ostalog poznato i po uzgoju stoke, već nekoliko decenija nema stočno groblje. Lokacija takozvanog starog konjskog groblja dugo je služila toj svrsi, ali tamošnje jame nisu u upotrebi dvadesetak godina. Po svemu sudeći ubrzo će upravo na tom mestu „nići” novo stočno groblje, kako bi građani tamo odlagali leševe umesto da to, kao dosad, čine na staroj Zaretovoj ciglani, gde je smeštena deponija kućevnog smeća i gde im nije mesto.
Obustavljeni radovi

Anonimni Dolovac pozvao je 17. februara redakciju najstarijeg lokalnog nedeljnika u ovom delu sveta i rekao da se na obodu sela, 200 metara od prvih kuća, na starom konjskom groblju, obavljaju zemljani radovi kako bi, po njegovim saznanjima, radnici JKP-a „Dolovi” tu „ubili i ukopali brucelozne ovce”. Vrlo uznemirujuće. Stoga smo pozvali rukovodeće Dolovce da čujemo o čemu je zapravo reč. Bogdan Ankucić („Nova Srbija”), predsednik Saveta MZ-a, objašnjava:

– Tačno je da su mašine JKP-a tamo bile na terenu s ciljem da ga pripreme za građenje stočnog groblja, kao i da se pojavila bruceloza kod jednog broja ovaca, ali naravno da niko ne planira da te životinje tek tako ubije i na tom mestu izbaci. Građani danima zovu i žale se da je bivše i buduće stočno groblje i suviše blizu naselja. Kako se radi o velikom broju stanara iz Ulice Veljka Vlahovića i Fiskulturne ulice, naložio sam direktorki JKP-a da do daljeg prekine tamošnje radove. Konsultovaćemo se sa opštinskim stručnim službama o ovoj problematici i tek posle toga donećemo konačnu odluku.

Jovanka Krstić, direktorka JKP-a „Dolovi”, potvrđuje da joj je zbog ogromnog pritiska meštana Ankucić dao nalog da obustavi radove. Kaže i da je 21. februara troje meštana došlo na gradilište da se buni zahtevajući da se prekine ograđivanje parcele, a da se već postavljeni stubovi povade.

– Od pre nekoliko godina postoji urbanistički projekat koji i dalje važi. NJime je nekadašnje staro konjsko groblje, od koga je najbliža kuća udaljena 350 metara, predviđeno za lokaciju za novo stočno groblje. To je činjenica. Takođe, Savet MZ-a izdvojio je 500.000 dinara za uređivanje groblja u skladu sa zakonima, propisima i Pravilnikom o neškodljivom uklanjanju životinjskih leševa – daje uvodne napomene direktorka JKP-a.
Eutanazija, a ne ubistvo

Ona dodaje da predračun radova premašuje pola miliona dinara, a da je preduzeće na čijem je čelu planiralo da obezbeđena sredstva upotrebi za poravnavanje prilaznog puta i ograđivanje betonskim stubovima parcele 50h50 metara, koju je okočio nadležni geometar, što je i započeto. Uz ovo, preostaće novca i za jednu jamu, od nekoliko koliko je potrebno Dolovu.

Po rečima direktorke JKP-a, „dobar deo zemljišta predviđenog za stočno groblje uzurpirao je PIK, a nekadašnji pašnjak pretvoren je u oranicu”, te upravo to predstavlja motiv da se po važećem projektu obeleženi prostor ogradi. Sama metodologija uklanjanja životinjskih leševa neće biti predmet improvizacije. Pomenuti pravilnik predviđa da jame na stočnom groblju moraju biti ozidane i obezbeđene poklopcima s katancima, a da je neophodno da se leševi životinja deponovani tamo pospu krečom ili sodom.

Jovanka Krstić podvlači da je tačno da je u matičnom stadu pronađeno 25 bruceloznih ovaca, ali da je priča koja kruži po selu o njihovom „ubijanju” nagađanje. Ona kaže:

– Postoji humaniji način – izvršićemo eutanaziju injekcijom, baš onako kako to zakoni predviđaju. Nije dobro ovo razvlačenje vremena oko izgradnje stočnog groblja u skladu s propisima. Koliko bude trajala opstrukcija, toliko duže ćemo biti svedoci razbacivanja životinjskih leševa po deponiji za kućevno smeće, ataru i pored puteva.

Pored opasnosti od širenja zaraza među životinjama, a preko njih i među ljudima, ko zna za šta sve još to nije dobro.

S. Trajković
avatar
Mini Me
Bećar
Bećar

Muški Broj poruka : 1098
Godina : 33
Lokacija : Dolovo
Datum upisa : 03.03.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: konjsko groblje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu