MONSTRUOZNO! Država će ugasiti internet!!!

Ići dole

MONSTRUOZNO! Država će ugasiti internet!!!

Počalji od Nick Slaughter taj Sub 26 Jul 2008, 17:02

Internet skuplji, država kontroliše poruke građana

Tobož uvodeći red u oblast internet komunikacije, zloglasna i po monstruoznim delima poznata Republička agencija za telekomunikaciju (RATEL) i RRA "propisala" je provajderima tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije internet mreže. Ovo "uvođenje reda", međutim, znači velike troškove za sve koji se bave pružanjem internet usluga, mogućnost gašenja manjih, ali i to da se udar na džepove provajdera prelije na novčanike građana, koji se najzaostalijoj Serbiji jedva dokopaše kompjutera i interneta.

Ovaj pravilnik, donet 11. jula, uporište ima u Zakonu o telekomunikacijama, a potpisuje ga Upravni odbor RATEL-a u saradnji sa operatorima i državnim organima nadležnim za neposredno sprovođenje elektronskog nadzora. U prvoj tački navedeno je da se tehnički uslovi definišu „zbog potrebe nadležnih državnih organa ovlašćenih za elektronski nadzor“. Taj nadzor je izuzetak od ustavnog pravila da građani imaju pravo na neometanu ličnu prepisku (od dopisnice do imejla), a sprovodi se po zakonom propisanoj proceduri u kojoj odobrenje za praćenje (nadzor) daje Vrhovni sud Srbije. Svrha je, na jednostavnom primeru rečeno, da oni koji su bezbednosno sumnjivi ne mogu mejlovima da dogovaraju terorističke akte bilo gde u Srbiji i svetu.
RATEL je obavezao provajdere na mnogo toga. Od urednog vođenja baze podataka zakupljenih linija, do preusmeravanja saobraćaja korisnika i svih imejlova državnim organima. Pružalac internet usluga dužan je „da u okviru svog tehničkog sistema obezbedi hardver i softver za pasivni monitoring u realnom vremenu, servisa elektronske pošte i preusmeravanje sadržaja pošte ka akvizicionom centru nadležnih državnih organa“.
U RATEL-u su nam, međutim, rekli da se neće presretati sav saobraćaj i sva pošta, već samo na zahtev nadležnog organa u zakonom propisanoj proceduri.
„Evropski institut za telekomunikacione standarde definiše ovlašćeni nadzor, odnosno zakonski uređen zvanični pristup privatnim komunikacijama, kao bezbednosni proces u kome pružalac usluga ili mrežni operator prikuplja i pruža nadležnom državnom organu presretnuti saobraćaj privatnih lica ili organizacija. Ovakav nadzor se propisuje međunarodnim propisima EU, koji omogućava prevenciju kriminala, uključujući prevare i terorizam“, saopštili su u RATEL-u. Kada je reč o zaštiti privatnosti građana, ova oblast je uređena drugim zakonima i nije u njihovoj nadležnosti.
Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta u Srbiji smatra, međutim, da službe bezbednosti preko RATEL-a s tim dokumentom pokušavaju da „uđu na mala vrata“ i kontrolišu kompletan internet saobraćaj.
- Dokument govori o obavezama o nadzoru telekomunikacija i nije donet na primeren način. RATEL je trebalo da omogući sastanak predstavnika BIA, MUP i provajdera na kome je trebalo predstaviti dokument, a potom ga usaglasiti sa preporukama Saveta Evrope sa tačno navedenim obavezama službi bezbednosti prema provajderima i obratno - kaže on.

Ono što je jako važno istaći jeste da će ovakvu skupu opremu retko ko od provajdera moći da priušti, pa će se oni ili gasiti ili troškove prebacivati na korisnike.
Stručnjaci iz oblasti internet sajberneta kažu da je dokument RATEL-a nejasan i slažu se da će troškove snositi provajderi, što će stvoriti dodatne probleme.
Simo Ivaneža, direktor „Yubc.net“, kaže da bi takva odluka bila u redu da provajderi imaju opremu za takvo praćenje.
- Pošto tu opremu nemamo, mislim da je to nedopustivo. Oprema košta pola miliona evra. Zašto bih ja davao toliko da bih prisluškivao za potrebe države. Taman posla! U krajnjem slučaju neko to mora da plati, a to bi morala da bude država - kaže Ivaneža.
Na pitanje šta će se desiti kada zaista bude morao tako nešto da uradi, Ivaneža pomirljivo kaže.
- Verovatno ću dobiti nalog da zatvorim firmu.
Jedan anonimni provajder kaže da će u krajnjem slučaju troškove opreme platiti potrošač:
- Ne kaže se šta se tačno traži, ali piše da će se raditi o trošku provajdera. Niko se nije bavio time koliko to košta. Ako je preskupo, ostaće nam jedan ili dva provajdera. Ostali neće moći da rade. Dokument donosi nekakvo tehničko uputstvo, a u stvari je spisak želja za koji ne znam kako će se ispuniti. Ne verujem da iko u Srbiji ima takvu opremu i da može da je instalira.
avatar
Nick Slaughter
Bećar
Bećar

Muški Broj poruka : 1486
Lokacija : Kneževina Dolovo
Datum upisa : 12.02.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: MONSTRUOZNO! Država će ugasiti internet!!!

Počalji od Mad_Ferrari taj Pon 28 Jul 2008, 22:52

Svasta Shocked

Da ce biti neki nadzor to je tacno,ali ovo za poskupljenje i za ostalo nije tacno!

_________________
avatar
Mad_Ferrari
Budžovan
Budžovan

Muški Broj poruka : 806
Godina : 30
Lokacija : Pančevo
Datum upisa : 14.04.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu